Menu

Rolovana baklava sa čokoladom

Sastojci

Potrebno je:

500 g tankih kora za baklavu 20-22 komada,

500 g mlevenih oraha,

200 g Menaž čokolada za kuvanje,

250 g maslaca (margarina za posnu varijantu).

Agda:

800 g šećeta,

650 ml vode,

vanila.

PRIPREMA

Priprema:

Agda: Vodu, šećer i vanilin šećer staviti da se kuva. Kada provri, kuvati još 8-10 minuta, a onda skloniti sa šporeta. Pripremiti samlevene orahe, Menaž čokoladu narendanu na krupnije rende, otopljeni maslac. Po dve kore slagati jednu na drugu. Prvu koru premazati četkicom sa otopljeni maslac, preko prve složiti drugu koru koja se takođe maže otopljenim maslacem. Na početku, tj gornjoj ivici kore staviti po 4 kašike mešavine oraha i čokolade. Urolajte baklavu uz pomoć drvenog štapića (može se upotrebiti i velika bakina igla za štrikanje) da bude čvršće umotana. Rolnicu blago stisnuti rukama sa leve i desne strane da se dobiju nabori na rolni. Izvući štapić i složiti rolnicu u pleh, kraj kore neka bude okrenut ka dnu pleha. Ponoviti postupak pripreme sa ostalim korama, ređajući rolnice jednu do druge. Napravljenu baklavu iseći na 4 – 5 parčeta vodeći računa da vam rolnice budu iste veličine.

Naređanu baklavu premazati ostatkom otopljenog maslaca. Rolnice peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 – 35 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Vodeći računa da rolnice dobiju lepu zlatno – žutu boju. Vruće rolnice zaliti još toplim šerbetom – agdom, najbolje je da se to uradi većom kašikom ili kutlačom, kojom se ravnomerno naliva šerbet preko svih rolnica) i ostaviti je da lepo upije. Ohlađenu baklavu po želji posuti seckanim orasima i poslužiti.

  • KolačiSlatka pecivaOstalo
  • 60-120 min
  • srednje lako

Rolovana baklava sa čokoladom

Autor recepta: Tatjana Stojanović